شروع کسب و کار اینترنتی

با افزایش روز افزون کاربران اینترنت روز به روز اشتیاق به شروع کسب و کار اینترنتی زیاد شده است. هریک از افراد در حوزه های مختلفی اقدام به راه اندازی کسب وکار می کنند. به نوعی با طی کردن مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی در تلاش برای رسیدن به موفقیت هستند. آیا برای راه اندازی این کسب وکارها سرمایه های میلیاردی نیاز هست.
با ما در این مقاله همراه باشید علاوه بر جواب دادن به یکسری سوالات، مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی را هم توضیح بدیم. بلکه به این صورت کمک کوچکی در این راه برای شما همراهان کرده باشیم.
کسب و کار اینترنتی چیست؟
اول از هر چیزی باید ببینیم به چه کسب و کارهایی، کسب و کار اینترنتی می گویند. هر فعالیتی که به منجر به درآمد از طریق اینترنت شود کسب و کار اینترنتی می گویند. این فعالیت ها هم می تواند از طریق گوشی موبایل صورت گیرد و هم از طریق کامپیوتر. انواع مختلف کسب و کارهای اینترنتی داریم که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
در حقیقت هر کاری که منجر به کسب درآمد از اینترنت شود، نمی شود اسم کسب و کار اینترنتی روی آن گذاشت. مثلا کسب درآمد از طریق کلیک روی تبلیغات کسب و کار اینترنتی به حساب نمیاد. کسب و کاری اینترنتی به حساب میاد که صاحب آن خودتان باشید. مثلا وب سایتی دارید و از طریق دریافت تبلیغات کسب درآمد می کنید.

همه کسب وکارها از همان اول بهترین امکانات و بهترین تبلیغات را داشتند؟
جواب این سوال قطعا می شود نـه. تمام کسب و کارهایی که اکنون وجود دارند. در حال حاضر تبدیل به ابر قدرت های دنیای اینترنت شده اند. روزی مثل خیلی از ماها فقط با یک کامپیوتر ساده در یک اتاق کوچک کار خود را شروع کرده اند.
افرادی فکر می کنند برای راه اندازی کسب وکار حتما احتیاج به سرمایه زیاد و امکانات آنچنانی است. آنها که این همه امکانات را ندارند هیچ وقت نمی توانند کسب و کار اینترنتی خود را راه اندازی کنند.
کسانی هم هستند که با خود می گویند. برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی حتما نیاز به دفترکار و اخذ مجوزهای مختلف در شروع راه اندازی کسب و کار اینترنتی هست. درصورتی که اینطور نیست. کسب و کارهایی هستند که بعد سال ها کار دفتر کار ندارند و در خانه مشغول به کار هستند.
در کشورمان افرادی هستند که از همین کسب و کار اینترنتی به درآمدهای زیادی در سال یا حتی در ماه می رسند. تنها راز موفقیت این افراد که به درآمدهای میلیونی در ماه می رسند فقط و فقط شناخت بازار هدف است.
خدمات یا محصولی که نیاز بسیاری از افراد جامعه است را ارائه می دهند. بسیاری از افرادی که در حال حاضر از اینترنت درآمد دارند و کار میکنند. در حوزه کاری خود اولین نفری بودند که کسب و کار اینترنتی خود را راه اندازی کردند.
پیشنهاد می کنم مقاله : راه اندازی فروشگاه اینترنتی را بخوانید.
انواع کسب و کارهای اینترنتی
کسب و کارهای آنلاین انواع مختلف دارند. روز به روز هم به دلیل افزایش وسایل مرتبط با اینترنت تنوع کسب و کارها افزایش می یابد. همان طوری که اول مقاله گفته بودیم در این بخش به معرفی انواع آن ها می پردازیم.
1- فروش محصول آموزشی
فروش محصول آموزشی یکی از کارهای داغ این روزهای فضای اینترنت به حساب میاد. در سطح اینترنت سایت های زیادی هستند که محصول آموزشی به فروش می رسانند. شما می توانید محصول آموزشی خودتان را در سایت خود به فروش برسانید. اگر سایت ندارید، می توانید محصول آموزشی خودتان را در سایت های آموزشی برای فروش قرار دهید. این سایت ها درصدی از فروشتان را برای خود برمی دارند.
2- فروشگاه های اینترنتی
یکی از رایج ترین راه های کسب درآمد اینترنتی راه اندازی سایت فروشگاهی آنلاین هست. فروشگاه های اینترنتی انواع مختلفی دارند. بعضی از سایت های فروشگاهی به صورت خیلی جامع تر فعالیت دارند. یعنی هرمحصولی از هر دسته بندی به فروش می رسانند مثل دیجی کالا. بعضی دیگر از این فروشگاه های آنلاین به صورت خیلی تخصصی فعالیت دارند مثلا در زمینه فروش محصولات موبایل فعالیت دارند.
3- ارائه خدمات
یکی دیگر از کسب و کارهای آنلاین، سایت های هستند که خدماتی را ارائه می کنند. این مدل سایت ها تنوع بسیار بالاتری دارند. انواع کسب و کارهای آنلاین در این حوزه قرار می گیرند، مثل سایت های خرید هاست و دامنه. سایت هایی مثل فیلیمو که در حوزه پخش و اشتراک گذاری فیلم فعالیت می کنند. سایت های اشتراک فیلم در ازای ارائه خدمات به مشتریان از آنها اشتراک ماهانه و سالانه دریافت می کنند. نمونه های بسیاری از این مدل سایت ها در فضای اینترنت می توانید پیدا کنید.
4- سایت های خبری و تفریحی
پایه و اساس درآمدی این مدل سایت های از راه جذب تبلیغات هست. حتما سایت هایی مثل شهرخبر، نمناک و… را دیدید که تبلیغات زیادی در سایتشان وجود دارد. این مدل سایت ها با تولید محتوای سئو شده ترافیک ورودی بالایی دارند. همین افزایش ورودی باعث بهبود رتبه سایتشان می شود. شرکت های تبلیغاتی هم دنبال سایت های پربازدید هستند برای همکاری.
شما هم می توانید سایت هایی در این حوزه راه اندازی کنید. روی محتوای سایتتان کار کنید و ورودی خوبی از گوگل بگیرید. سپس از راه جذب تبلیغ برای سایت به درآمدی ثابت برسید.
5- بهینه سازی سایت ( سئو )
اگر با کارکرد موتورهای جستجو آشنا هستید می توانید به عنوان مشاور سئو فعالیت کنید. برای اینکار مهارت های لازم دارید. باید نحوه ی کار با Google Analytics و Google Ads را بلد باشید. اگر در حوزه سئو شناخته بشید درآمدی خوبی می توانید از صاحبان سایت ها کسب کنید. شما در این کار با صاحبان سایت ها سروکار دارید. صاحبان سایت ها برای افزایش ورودی از گوگل برای همکاری با شما نیاز دارند. در این مدل کسب درآمدی شما ماهانه از چندین سایت می توانید هزینه دریافت کنید. برای توضیحات بیشتر در این مورد پیشنهاد می کنم مقاله اصول سئو را مطالعه کنید.
مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی
در این بخش شما را با چگونگی راه اندازی کسب و کارهای اینترنتی با کمترین هزینه و سرمایه آشنامی کنیم. شما نیز یکی از این کسب و کارهای بالا را بسته به سلیقه خود انتخاب کنید و درآمد کسب کنید.
قبل از اینکه اقدام به راه اندازی کسب وکار اینترنتی کنید باید به یکسری سوالات جواب بدید.
- هدف شما از راه اندازی کسب وکار چیست؟
- بازار هدفی که مشخص کرده اید چقدر پتانسیل دارد؟
- حوزه ی کاری که انتخاب کرده اید در بین کاربران اینترنتی طرفدار دارد یا نه؟
- در حوزه ی کاری شما رقابت به چه میزان است؟
- افراد رقیب حوزه کاری خود را میشناسید؟
برای پاسخ به این سوالات و سوالات مشابه از موتور جستجو گوگل، اینستاگرام و دیگر شبکه های اجتماعی می توانید اطلاعات مورد نیاز را جمع آوری کنید.
برای خیلی از افراد که دوست دارند کسب وکار اینترنتی داشته باشند. اولین سوال این است که از کجا باید شروع کنیم؟ چه کارهایی برای راه اندازی کسب وکار آنلاین باید انجام بدهم. قصد داریم به یکسری از سوالات ذهنی شما جواب بدیم که چطوری می توانید مثل بقیه افراد برای خود کسب وکار اینترنتی داشته باشد. باما همراه باشید در ادامه مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی را بررسی می کنیم.
اول : شناسایی توانایی خودتان و انتخاب حوزه کاری کسب و کار اینترنتی
اولین گام برای راه اندازی کسب وکار اینترنتی انتخاب حوزه مناسب فعالیت است. شما قبل از هرچیزی باید خودتان را بهتر بشناسید. ببینید به چه حوزه ای علاقه دارید و دوست دارید از چه کاری به درآمد برسید. باید ببینید چه تخصصی دارید البته این به آن معنی نیست که برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی حتما باید تخصص خاصی داشته باشید. نه منظورم این هست که بدانید به چه کاری علاقمندید و از انجام دادنش کلافه نمی شوید.
اگر حوزه ای کاری که در ذهن دارید نمی دانید اشباع شده یانه. بازار هدف حوزه شما چه افرادی هستند. کسی در حوزه ای که در نظر دارید وارد کسب و کار آنلاین شده یانه. سوالاتی از این قبیل که جوابشان را نمی دانید. می توانید از سایت گوگل یا سایت هایی مثل آمازون جستجو کنید. نتایج به دست آمده را بررسی کنید تا متوجه شوید چقدر می توانید در این حوزه رشد کنید.
همچنین می توانید برای پیدا کردن حوزه کاری از سایت های دانلود کتاب کمک بگیرید. ببینید چه کتاب هایی بیشترین دانلود را داشته و پرفروش هستند. می توانید از شبکه اجتماعی اینستاگرام استفاده کنید و ببینید بیشترین موضوعاتی که کاربران جستجو کردندمربوط به چه حوزه کاری هست.
دوم : بررسی رقبا
بعد از مرحله انتخاب حوزه در گام دوم به مرحله بررسی رقیبان شما در حوزی کاریتان می رسیم. در اینجا شما باید رقیبان خود را بهتر بشناسید ببینید در چه شبکه های اجتماعی فعالیت دارند. چه خدماتی ارائه می دهند. گارانتی دارند یانه. سایت دارند یانه اگه دارند محصولات سایتشان را بررسی کنید. ببنید چه هدایایی برای مشتریان در نظر می گیرند. رنج قیمتی محصولاتشان در چه حد هست.

در چه سایت هایی تبلیغات می کنند. پشتیبانی محصولاتشون به چه صورتی هست. دوره هایی که برگزار می کنند حضوریه یا غیرحضوری و …. هرچه اطلاعاتی که از رقیبان خود به دست می آورید بیشتر باشد در ادامه کار شما راحت تر خواهد بود. چون شناخت خوبی از رقیبتان دارید. فقط کافی است نقاط ضعف رقیبان خود را پوشش دهید. مثلا گارانتی ندارند شما رو محصولاتتان گارانتی قرار دهید.
بدست آوردن اطلاعات رقیبان خیلی کار سختی نیست. شما می توانید خیلی راحت اطلاعات در دسترس مثل قیمت محصولات و حضوری و غیرحضوری بودن دوره ها با یک ورود به سایتشان بدست بیارید. برای فهمیدن بقیه اطلاعات پشت پرده مثل گارانتی محصولات و ایمیل مارکتینگ و… . می توانید به عنوان مشتری بدستشون بیارید.
پیشنهاد می کنم : برای آموزش و آشنایی بیشتر با ایمیل مارکتینگ از دوره ایمیل مارکتینگ استفاده کنید.
سوم : تولید محتوا و محصولات آموزشی
در گام سوم از مراحل راه اندازی کسب وکار اینترنتی می رسیم به تولید محتوا. در این مرحله شما باید برای جلب اعتماد کاربران و جذب کاربران و مخاطبان به سمت خود محتواهای متنی، صوتی، تصویری و… تولید کنید. به رایگان در اختیار افراد قرار دهید. توجه داشته باشید محتوایی که تولید می کنید به هیچ عنوان نباید کپی شده باشد. چون وجهه کاری شما را زیر سوال می برد. در این مرحله یکی از بهترین روش ها چشاندن طعم به کاربران خودتون هست.
چشاندن طعم یعنی چی؟ حتما بارها براتون پیش اومده داخل فروشگاهی یه لیوان کوچک ابمیوه ای، شیری چیزی برایتان تعارف کردند تا طعمش را بچشید. این مرحله دقیقا مشابه همان کاری هست که بارها و بارها هرکدام از ما دیدیم. پس به راحتی می تونیم انجامش بدیم یک آموزش چند دقیقه ای تهیه کنید و در اختیار کاربران خود قرار دهید. به این صورت فرق آموزش های شما را با آموزش های رقیبان شما متوجه بشوند.
تولید محصولات آموزشی دیجیتال کار بسیار راحتی هست. مثلا شما می خواهید آموزش کار با نرم افزاری را تهیه کنید. خیلی راحت می توانید نرم افزار مورد نظر را روی سیستم خود اجرا کنید و به کمک نرم افزار Camtasia Studio از صفحه نمایش سیستم خود فیلم برداری کنید. آموزشتان را ضبط کنید یا می توانید برای تولید محتوای صوتی خود پادکست های چند دقیقه ای به کمک نرم افزار Adobe Audition ضبط و ویرایش کنید.
برای اطلاعات بیشتر از نحوه ی تولید محصولات آموزشی بهتون پیشنهاد می کنم حتما از آموزش تولید محتوا دیدن کنید.
چهارم : راه اندازی سایت
بعد از تولید محتوای خود باید سایت خود را راه اندازی کنید. برای راه اندازی سایت هم در ابتدا نیاز نیست از شرکت های طراحی سایت استفاده کنید و هزینه های سنگینی را برای طراحی سایت پرداخت کنید. برای این کار شما می توانید از سایت سازهای رایگان مثل وردپرس که خیلی انعطاف پذیر هم هستند استفاده کنید. در طراحی سایت باید نکات مهمی را رعایت کنید. مثل رنگ بندی و گرافیک سایت و استفاده از فونت استاندارد. صفحه درباره ما و تماس با ما خیلی مهم است و برای جلب رضایت مشتری باید حتما در سایت خود داشته باشید.
پنجم : جذب ترافیک و دریافت اطلاعات مخاطبان
بعد از راه اندازی وب سایت خود در گام پنچم از مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی باید به فکر جذب ترافیک برای سایت خود باشید. راه های بسیار زیادی برای جذب ترافیک رایگان وجود دارد که من به چند تا از آن ها در اینجا اشاره می کنم. درست کردن کتاب الکترونیک ( PDF ) و انتشار آن در سایت های دانلود کتاب مثل تک بوک و کتاب سبز ترافیک قابل توجهی نصیب شما خواهد کرد.
شما حتی می توانید با انتشار ویدیوهای خود در سایت های اشتراک ویدیو مثل آپارات، یوتیوب، نماشا، تماشا برای سایتتان ترافیک جذب کنید.
یادتان نرود کاربرانی را که وارد سایت خود می کنید اطلاعات تماسشان را جمع آوری کنید. اطلاعات تماسی از قبیل ایمیل، شماره موبایل و… که بعدا در بازاریابی ایمیلی یا بازاریابی تلفنی به دردتان می خورد.
ششم : فروش محصولات و تحویل سریع آن به مشتری
در گام ششم شما می توانید با سیستم های موجود فروش محصولات خود را کاملا اتوماتیک کنید. به عنوان مثال شما با افزونه ووکامرس که یک فروشگاه ساز حرفه ای است و روی سیستم مدیریت محتوای وردپرس نصب می شود. همچنین هم گام سازی آن با یک سیستم ایمیل مارکتینگ با کیفیت مثل میلرلایت که تا 1000 عضو رایگان به شما می دهد می توانید کل پروسه فروش محصول و تحویل آن به مشتری را خیلی راحت و بی دردسر انجام دهید. این از نظر مشتری خیلی مهم است که محصول خریداری شده خود به صورت آنی به او تحویل داده شود. من هم بهتون پیشنهاد می کنم روی این موضوع بیشتر تمرکز کنید.
هفتم : تبدیل مشتری به مشتری وفادار و همیشگی
در آخرین گام مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی یکی از فاکتور های مهم در دوام یک کسب و کار اینترنتی مشتری های آن است. شما باید مشتری های خود را به مشتری های همیشگی تبدیل کنید. برای اینکه مشتریانتان همیشه شما را به دیگران ترجیح دهند باید یکسری الزامات را انجام بدید. مهم ترین و اثرگذارترین اقدامی که باید انجام بدید این است که کیفیت محصولاتی را که ارائه می دهید باید از رقیبان بالاتر باشد.
سعی کنید هم در کیفیت محتوای آموزشی و هم در کیفیت تصویر و صدا بهتر از رقیبان باشید. برای مشتری خود هدایای ویژه ای در نظر بگیرید.
در تبلیغ نویسی و نوشتن صفحه محصولات تا جایی که می توانید خیال مشتری را راحت کنید بابت خریدی که می خواهد انجام دهد. مثلا ضمانت بازگشت وجه به صورت صد درصدی بدون قید وشرط می تواندخیلی اثر گذار باشد. در افزایش فروش شما،تخفیف های مناسبتی ویژه ای برای کاربران خود در نظر بگیرید. با انجام این کارهای به ظاهر کوچک مشتریان وفاداری خواهید داشت که همیشه از شما خرید می کنند.
درپایان باید خدمتتون عرض کنم اگر قصد راه اندازی کسب وکار اینترنتی با دوام را دارید. باید مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی را گام به گام انجام دهید. در غیر این صورت دوام کسب و کار شما تضمین نمی شود. هر لحظه ممکن است در کسب و کار اینترنتی خود با شکست مواجه شود.
درسایت خود باید چه چیزی قرار دهید؟
هرحوزه کاری را که برای خود انتخاب کردید باید مشتری های خود را بشناسید که در چه رنج سنی هستند؟ چه علایقی دارند؟
باتوجه به جواب ها باید محصولاتی متناسب با علایق مشتری های خود تولید کنید و در سایتتان برای فروش قرار دهید. توجه کنید کیفیت را فدای کمیت نکنید. مثلا یک یا دو محصول داشته باشید ولی کیفیت عالی داشته باشد همان یک دو محصولتان را بفروشید.
افرادی هم هستند که فکر می کنند. قبل راه اندازی فروشگاه اینترنتی یا ارائه محصولات حتما باید انباری داشته باشند تا محصولاتشان را در آن انبار کنند. فکر می کنند باید با جایی قرارداد امضا کنند برای رساندن محصولشان به دست مشتریان خود، اما در صورتی که این طور نیست. حتی برای دریافت هزینه از مشتری نیازی به مراجعه شما به بانک نیست.
برای اینکار ( راه اندازی درگاه پرداخت آنلاین ) می توانید از سایت های واسط پرداخت استفاده کنید. با عضویت و احراز هویت در این سایت های واسط به راحتی در عرض چند دقیقه درگاه پرداخت سایت خودتان را به صورت کاملا رایگان راه اندازی کنید.
برای محصولاتتان هم سعی کنید درصورت امکان محصول دیجیتالی عرضه کنید. در صورت عرضه محصول فیزیکی آنها را در خانه نگه داری کنید.
اگر محصول فیزیکی داشتید هر زمانی که سفارشی دریافت کردید. خودتون حضوری برای مشتری خود پست کنید. بعداز مدتی که کسب و کار شما بزرگ شد می توانید این کار را به کس دیگری واگذار کنید. یا اینکه با اداره پست قرار داد ببندید. محصولات دانلودی خود را هم همان طور که در گام ششم توضیح دادم به میلیرلایت متصل کنید تا بلافاصله بعد پرداخت لینک دانلود محصول برای ایمیل مشتری ارسال شود.
پیشرفت در کسب و کار اینترنتی؟
بعد از طی مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی یعنی طراحی سایت و تولید محصول با کیفیت می رسیم به قسمت شیرین قضیه یعنی کسب درآمد. اگر همان طوری که گفتم محصول شما کیفیت خوبی داشته باشد. نصف راه را طی کردید. یک قدم از بقیه جلوتر هستید. بخاطر اینکه مشتری وقتی یک بار از شما خرید می کند می بیند محصولتان کیفیت خوبی دارد. تشویق می شود برای بار دوم هم از شما خرید کنید. پس کیفیت محصول تولیدی خود را هرچقدر می توانید بالا ببرید.
پیشرفت در شروع کسب و کار اینترنتی نیازمند ترافیک سایت است. یعنی باید بازدید سایتتان را افزایش بدید تا مردم شما را بیشتر ببینند.
برای افزایش ترافیک سایتتون می توانید از تبلیغات استفاده کنید که روش های زیادی را دارد استفاده کنید. اما هزینه های زیادی دارد در اوایل کسب و کار اینترنتی نیاز به هزینه کردن برای تبلیغات نیست.
شما با راه های رایگانی که برای افزایش ترافیک سایت است. مثلا شبکه های اجتماعی رایگانی که وجود دارند ویا با تولید مطالب سئو شده می توانید کاربران سایتتون را زیاد کنید.
برای تبلیغات عجله نکنید. اول از همه باید بستر سایت شما از هر لحاظ آماده باشد و بتوانید حجم زیاد کاربر را اداره کنید در همان اوایل کسب وکار اینترنتی نیازی نیست که هزینه های هنگفتی برای تبلیغات سایت یا محصولتان پرداخت کنید. همیشه یادتان باشد هزینه های اضافی خود را کاهش دهید در کل درست خرج کنید.
جمع بندی کلی
در آخر اینکه برای کسب و کار اینترنتی خود حتما وقت بذارید و تحقیق کنید و با عجله کاری را شروع نکنید. همانطوری که در ابتدای مقاله گفتم افرادی از این راه به درآمد رسیدند. اما به این موضوع هم اشاره کنیم که افرادی هم با سرمایه های کلان در این زمینه موفق نبوده اند.
چون شناخت کافی نداشتند. امیدواریم توانسته باشیم با این مقاله به سوالاتی که در ذهنتان هست پاسخ داده باشیم تا هرچه سریع تر کسب و کار اینترنتی خودتان را آغاز کنید.
دیدگاهتان را بنویسید